Spanien er mest kendt for Costa del sol, De Kanariske øer og Catalonien samt Madrid. Men de mange forskellige regioner der findes rundt omkring i det Spanske, tilbyder alle unikke opskrifter og mad traditioner der er oftes “bare” er kendt som mad fra Spanien. Vi har samlet en liste over de opskrifter og ingredienser som vi kender til, og kender du til opskrifter eller traditioner fra en bestemt region, er du meget velkommen til at kontakte os.
Kort over spanien
Andalucía
Murcia
Valencia
Castilla - La Mancha
Extremadura
Madrid
Castilla y León
Galicia
Asturias
Cantabria
Euskadi
La Rioja
Navarra
Aragón
Cataluña
Baleares
Canarias
Alle regioner
Andalucía
Mange retter og produkter fra Andalucía er kendt også uden for Spaniens grænser:
- gazpacho
- ajo blanco
- pescaíto frito
- aceite de oliva
- jamón
- Jerez
Asturias
I Asturias kan man møde disse mad- og drikkevarer
- fabada
- queso de Cabrales
- sidra
Aragón
Aragón er især kendt for lammekød, vildt og frugt
- ternasco
- melocotón de Calanda
- Cariñena
- Campo de Borja
Baleares
De baleariske øer er bl.a. kendt for disse retter:
- ensaimada
- coques
- tumbet
Canarias
På de kanariske øer serveres bl.a. disse retter:
- mojo
- papas arrugadas
Cantabria
I lighed med de andre områder langs den biskayiske bugt, er Cantabria især kendt for sine fiskeretter
- sardinas
- quesada
Castilla y León
I denne region, som er beliggende inde i landet, spiser man meget kød, især lamme- og svinekød
- lechazo
- cochinillo
- ropa vieja
- Ribera del Duero
- Rueda
Castilla - La Mancha
Castilla-La Mancha er frem for alt kendt for sin fåreost, sine hvidløg og safran
- sopa de ajo
- pisto manchego
- queso manchego
- mazapán
- Valdepeñas
- La Mancha
Cataluña
Cataluña har mange retter og produkter, som er kendt i hele Spanien og også uden for landets grænser:
- butifarra
- habas a la catalana
- romesco de pescado
- escalivada
- esqueixada
- crema catalana
- Penedés
- cava
Extremadura
Extremaduras beliggenhed midt inde på den iberiske halvø afspejler sig i den mad man spiser her, som f.eks. svine- og lammekød
- caldereta extremeña
- migas
Euskadi
Det baskiske køkken har opnået status som det bedste i Spanien og de kendteste kokke kommer da også herfra.
De vigtigste ingredienser er fisk og skaldyr
- bacalao al pil-pil
- bacalao a la vizcaína
- marmitako
- queso de Idiazábal
- vino Chacolí (Txacolí)
Galicia
Galicias beliggenhed ved havet giver mulighed for at nyde en masse spændende fisk og skaldyr, men der findes også nogle kendte kødretter fra området
- pulpo
- caldo gallego
- empanada
- lacón con grelos
- vieiras
- percebe
- Ribeiro
- Albariño
Madrid
De to kendteste retter fra Madrid er:
- cocido madrileño
- callos
Murcia
Sammen med Valencia kaldes Murcia for Spaniens køkkenhave, og nogle af de kendteste retter er da også grønsagsretter.
Derudover findes der en masse dejlige fisk i Mar Menor
- olla gitana
- arroz de Calasparra
- dorada a la sal
- vino de Jumilla
Navarra
Navarra er mest kendt for sine foreller og sine asparges, men også retter med fårekød er en vigtig del af menuen
- chistorra
- trucha a la Navarra
- queso de Roncal
- Navarra
Valencia
La Paella, Spaniens kendteste ret, kommer fra Valencia – det er nemlig her man dyrker den specielle ris, der bruges i retten
- paella
- turrón
- horchata
Spania
9. marts 2022 at 09:46g
Skriv kommentar